sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kestävää suunnittelua

Uusi vuosi aloitettiin kahden klassikon verhoilulla. Kyseessä oli Yrjö Kukkapuron saturnus-tuolit. Runko on lasikuitua ja päällinen näissä voi olla nahkaa tai kangasta. 



Nämä kaksi  oli verhoiltu kaksikymmentä vuotta sitten edellisen kerran hieman siniseen taittavalla harmaalla alcantara kankaalla. Uusi verhoilu haluttiin tehdä samalla kankaalla kun asiakkaan uudempi sohva kotona oli. Väri on Commodore blue, syvän sininen. Valkoisen rungon kanssa se sopi oikein hyvin yhteen. 

Lasikuiturungossa ei ole sitten mitään vikaa, paitsi jos olet verhoilija joka joutuu poistamaan siitä entiset liimat ja vaahtomuovit. Silloin saat vetää yllesi koko vartalon suojan, jonka tällä kertaa sentäs älysin vetää päälleni (tosin kun pallotuolin kohdalla). Hehkeää eikö?



Nämä tuolit olivat molemmat pyöriviä malleja. Molemmissa tuoleissa oli myös natinaa ja nitinää, joten molempiin vaihdettiin uudet laakerit ja toiseen tehtiin runkoonkin hieman korjausta.
Tällaiset niistä sitten tuli ...


Yrjö Kukkapuro Saturnus-tuoli




 Lisäilen muutaman paremman kuvan myöhemmin, kunhan saan ne koneelle.

Verhoiluttaminen on kallista sanotaan. Onko? 

Nämä tuolit oli nyt 40-vuotta vanhat. Ne on nyt verhoiltu kaksi kertaa uudestaan. Tällä verhoilulla (uudet kankaat, kaikki uudet pehmusteet rungossa, käsinojissa ja istuinpehmusteissa, uudet laakerit) menee taas seuraavat 20-vuotta. Uusia saturnuksia ei saa, mutta vanhoja on myynnissä silloin tällöin eri paikoissa. Tuolien hintoihin vaikuttaa se onko siinä verhoilut kunnossa ja onko se pyörivä malli. Verhoilun hintaan minulla vaikuttaa lähinnä onko kyseessä nahka tai kangas. Pehmusteet vaihdan automaattisesti jos ne on yli kymmenen vuotta vanhat. Vaikka vanha pehmuste näyttäisi päällisin puolin vanhalla kankaalla hyvältä, ei se vaan näytä hyvältä uudella verhoilulla. En tiedä mihin hintaan näitä on aikoinaan myyty, mutta jos tuoli kestää 20 - vuotta ennen kun sille tarvitsee tehdä mitään ja kestää uuden verhoilun useaan kertaan, on se varmasti hintansa väärti ja kestävää suunnittelua enemmän kuin tarpeeksi. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti